چوب
چوب به عنوان یکی از مهمترین مصالح ساختمانی از قدیم مورد استفاده قرار میگرفته و در حال حاضر نیز به صورت چوب ماسیو، کاغذ، مقوا، فیبر، نئوپان، تخته لایه، چوب ضربه ای و... در همه رشته ها کاربرد دارد. به طوری که میتوان گفت بسیاری از فعالیت های روزمره زندگی، بدون وجود چوب امکان پذیر نیست. چوب با داشتن خواص منحصر به فرد خود، ماده بسیار مناسبی برای ساختمان سازی است و یقینا اولین ماده ای است که انسان از آن برای ایجاد سرپناه استفاده کرد. امروزه در برخی از کشورهای جهان، ساختمان هایی که تماما از چوب ساخته شده اند بسیارند و با اینکه عمر بعضی از آنها به بیش از 300 سال میرسد هنوز سالم و قابل استفاده اند. این موضوع به خوبی نشان میدهد که در صورت استفاده صحیح از چوب، دوام آن کمتر از مصالح ساختمانی دیگر نیست.
سازه های چوبی به دلیل اینکه چوب خود یک جاندار بوده باعث آرامش بیشتری در انسان میشوند و زندگی در این ساختمان ها از لحاظ روانی برای انسان مناسبتر است. برای ساخت و سازهای چوبی باید جنگلها را از بین برد و درختها را برید ولی یک راه برای این مشکل وجود دارد و آن هم اینکه به ازای بریدن هر درخت یک درخت بکاریم. در واقع میتوان با ساخت جنگلهای مصنوعی از آلودگی کارخانه های تولید فولاد و بتن جلوگیری کرد. از جنبه معماری می توان گفت که خانه های چوبی باعث زیبایی شهرها میشوند و رنگ و بوی خاصی به آن میدهند و در زندگی و روابط اجتماعی انسان نقش بسزایی دارند. در ساخت و سازهای چوبی نیاز به تخصص های متعدد نیست و این کار درصد خطا را در حین ساخت و ساز کم میکند.
تعریف چوب :
چوب از مصالح ساختمانی است که مستقیما از درخت بدست می آید(چوب طبیعی) یا اینکه از خرده چوب ها، سرشاخه ها و ضایعات کشاورزی به همراه چسب های مخصوص طی فرایندهای خاص تولید میشوند(چوب های ساختگی یا تخته های مرکب) و در ساختمان به صورت تیر، ستون، خرپا، نماسازی و کفسازی به مصرف رسیده و در کارهای کمکی مانند قالب بندی و داربست به کار میرود. بخش عمده چوب را ترکیبات هیدراتهای کربن تشکیل میدهد. درختها با جذب هوا و آب و مواد معدنی از زمین، این ترکیبات کربوهیدراتی را ساخته، در بافتهای خود ذخیره میکنند.
رطوبت چوب :
چوب رطوبت جذب میکند و این از معایب چوب میباشد. اگر بتوانیم رطوبت چوب را در کمتر از 20 درصد نگه داریم، قارچ ها روی چوب تاثیری نخواهند داشت .درواقع رطوبت در چوب باعث میشود که روی چوب قارچ هایی رشد کنند. همچنین این رطوبت باعث واکشیدگی (تورم چوب) و همکشیدگی (جمع شدن چوب به دلیل از دست دادن رطوبت) میشود.